[English translation below]
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΥ
Αρχικά, επέλεξα να εφαρμόσω το πρόγραμμα DIALLS στην τάξη μου επειδή το υλικό που χρησιμοποιεί, δηλαδή τα εικονοβιβλία και οι ταινίες μικρού μήκους χωρίς λόγια, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, που για μένα αποτελεί πάντα, υπό έμφαση στόχο στην τάξη μου. Η αποδοχή, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η συνύπαρξη, η αποδοχή, η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευθύνη, η βοήθεια προς τους άλλους, η συνεργασία, ο σεβασμός προς τους ανθρώπους, τις πολιτιστικές τους παραδόσεις και γενικά προς το περιβάλλον, είναι αξίες που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα αναλυτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων, όλων των χωρών. Γιατί μόνο έτσι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος και οι πολίτες του πραγματικά ευτυχισμένοι και πλήρεις. Γιατί μόνο ένα αναλυτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει τη διδασκαλία γνώσεων και αξιών θα μπορεί να βγάζει πολίτες δημοκρατικούς, ολοκληρωμένους και υπεύθυνους.
Τα συναισθήματά μας
[Emotions]
Δυστυχώς η πανδημία του Κορωνιού διέκοψε την εφαρμογή του προγράμματος. Η εμπειρία μου, όμως, μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα DIALLS είναι πολύ θετική. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το υλικό, γιατί από μόνο του αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της γνώσης. Το είδαν λοιπόν ως κάτι καινούριο, ως κάτι διαφορετικό από αυτό που τους προσφέρει το παραδοσιακό σχολείο και το αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και αγάπη. Η διάθεση έτοιμου υλικού, που εκτός από τα εικονοβιβλία και τις ταινίες μικρού μήκους περιλάμβανε έτοιμα σχέδια μαθήματος για το καθένα από αυτά, ήταν φυσικά και για μένα ένα πολύ θετικό στοιχείο, αφού η προδημοτική εκπαίδευση της Κύπρου είναι ίσως ο μοναδική βαθμίδα που δεν έχει πρόσβαση σε έτοιμο υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μια ανάγκη που γίνεται επιτακτική στις μέρες μας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η συγχρονική επικοινωνία με ένα άλλο νηπιαγωγείο από μια άλλη πόλη της χώρας μας ήταν επίσης μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η ανταλλαγή απόψεων και οι συζητήσεις με τη συνάδελφο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εφαρμογή του σχεδίου μαθήματος ήταν πολύ χρήσιμες για τη διασαφήνιση των στόχων και των δραστηριοτήτων. Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ ευχάριστη και για τα παιδιά που με ενδιαφέρον περίμεναν να πληροφορηθούν για τις απόψεις των συμμαθητών τους και να δουν κάθε φορά τη φωτογραφία που θα έστελναν. Έβλεπαν έτσι ότι οι μαθητές ενός άλλου σχολείου, είτε είχαν τις ίδιες απόψεις με αυτά, είτε αντιμετώπιζαν το θέμα από μια άλλη οπτική, την οποία «αποδέχονταν» και συζητούσαν και η οποία πάντα πρόσθετε κάτι στις δικές τους γνώσεις.
Ενδημικά νυκτόβια ζώα ζουν αρμονικά κι ευτυχισμένα στη φύση [Endemic nocturnal animals live harmoniously and happily in nature]
Τα εικονοβιβλία και οι ταινίες χωρίς λόγια που χρησιμοποιούνται για το πρόγραμμα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους, να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και τη φαντασία τους. Συζητώντας μαζί τους για το υλικό αναπαράγουν στάσεις και στερεότυπα , που άθελα μας τους μεταδώσαμε είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως γονείς λειτουργώντας ως πρότυπα γι’ αυτά. Ταυτόχρονα προβληματίζονται και τα αναθεωρούν υιοθετώντας μια άλλη στάση ζωής, μια στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από ένα πολιτισμικό πλουραλισμό και αποδοχή του διαφορετικού. Το υλικό DIALLS δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν αξίες ζωής και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους σε σύγχρονα ζητήματα που προκύπτουν από τη ραγδαία εξέλιξη της κοινωνίας μας: ποικιλομορφία πολιτισμών, πολιτισμική έκφραση και πολιτισμική κληρονομιά κάθε λαού, κοινωνικός αποκλεισμός, εγωκεντρισμός και αδιαφορία για την ευημερία του συνόλου, αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχολικός εκφοβισμός.
Τα σχέδια μαθήματος που συνοδεύουν τα βιβλία έχουν ξεκάθαρους και συγκεκριμένους στόχους και συνοδεύονται από δραστηριότητες που τους εξυπηρετούν και βοηθούν στην υλοποίηση τους. Οι στόχοι τόσο του Διαλόγου και της Επιχειρηματολογίας, όσο και της Πολιτισμικής Μάθησης κοινοποιούνται στα παιδιά στην αρχή κάθε μαθήματος, πρακτική που κινητοποιεί τους μαθητές, τους κάνει πιο συγκεντρωμένους και τους ωθεί να προσπαθήσουν πιο έντονα για να πετύχουν τους στόχους τους. Η επίτευξη των στόχων πραγματοποιείται μέσα από παρατήρηση εικόνων, ερωτήσεις ανοικτού τύπου, συζητήσεις για το θέμα που πραγματεύεται κάθε φορά το συγκεκριμένο μάθημα και με παιχνίδια ρόλων. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα σχέδια μαθήματος προσκαλούν τα παιδιά να παρατηρήσουν και να παραθέσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους γι’ αυτό που παρατηρούν, να προβληματιστούν για διάφορες έννοιες καθώς και για τις πράξεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων ή να τα μαντέψουν, να μπουν στη θέση τους, να κάνουν προβλέψεις για τους χαρακτήρες ή την πλοκή.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από δραστηριότητες που λειτουργούν ως εργαλεία αξιολόγησης στα χέρια του εκπαιδευτικού όπως:
- Διαβαθμισμένες κλίμακες αξιολόγησης προσαρμοσμένες στην κάθε ηλικία για να κυκλώσουν το πρόσωπο που αντικατοπτρίζει πόσα έμαθαν.
- Κάρτες πράσινου, κόκκινου και κίτρινου χρώματος για να ψηφίσουν αν συμφωνούν, αν διαφωνούν ή αν έχουν ουδέτερη άποψη για μια δήλωση συνδεδεμένη με τον στόχο, στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος.
- Καρτέλες με τις λέξεις «Συμφωνώ» και «Διαφωνώ» για να δείξουν την αρχική τους απάντηση στο θέμα συζήτησης τοποθετώντας την καρτελίτσα με το όνομα τους κάτω από αυτές, όπου στο τέλος έχουν τη δυνατότητα να το μετακινήσουν αν άλλαξε η άποψη τους.
- Αναστοχαστικές ερωτήσεις στο τέλος του μαθήματος
- Παιχνίδια ρόλων που αναδεικνύουν τον βαθμό επίτευξης του στόχου μέσα από τις ομαδικές συζητήσεις των παιδιών.
- Κάρτες εισόδου και εξόδου, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν το νόημα που έχει για αυτά μια έννοια στην αρχή του μαθήματος και αντίστοιχα στο τέλος.
Μετά από την εφαρμογή εννιά μαθημάτων από τα δεκαπέντε του προγράμματος, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παρατηρώ πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συζητούν και εκθέτουν τα επιχειρήματά τους οι μικροί μου μαθητές. Έμαθαν να δικαιολογούν την άποψή τους με κατάλληλες λέξεις και χρησιμοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία, απέκτησαν σωστές στάσεις καλού ακροατή με τους κανόνες συζήτησης που φτιάξαμε και εικονογραφήσαμε από το πρώτο μάθημα και είχαμε σαν σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και σε όλα τα μαθήματα. Έμαθαν επίσης να χτίζουν σε ιδέες που έχουν ειπωθεί από άλλους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες φράσεις. Επιπλέον, η συγχρονική επικοινωνία με άλλη τάξη βοήθησε τα παιδιά να κατανοούν και άλλες απόψεις και να βρίσκουν συσχετίσεις με τις ιδέες των άλλων εμπλουτίζοντας τις δικές τους. Τέλος έμαθαν σε πολύ μεγάλο βαθμό να εκφράζονται και να μοιράζονται τις ιδέες τους με τρόπο αποδεκτό, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις με σεβασμό και χωρίς να επιβάλλουν στον άλλο αυτό που θεωρούν ορθό. Συμπερασματικά, η διδασκαλία των θεματικών του Πολιτισμικού Γραμματισμού συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Διαλόγου και της Επιχειρηματολογίας, αφού μέσα από την κατανόηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, των αντιλήψεων και των αξιών των άλλων τα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες και ικανότητες διαλόγου.
Εύη Ισαάκ
Νηπιαγωγός
Α’ Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου
English translation
Implementing the DIALLS programme in my classroom
Initially, I chose to implement the DIALLS programme in my class because the material it uses, that is to say wordless picturebooks and short films, contribute to the development of children’s emotional intelligence, which for me has always been a goal in my teaching. Tolerance, democracy, solidarity, coexistence, acceptance, empathy, social responsibility, helping others, cooperation, respect for people, their cultural traditions and the environment in general are values that must be included in all curricula at all levels, in all countries. Because only in this way will the world become better and its citizens truly happy and fulfilled. Because only a curriculum that combines the teaching of knowledge and values can make citizens democratic, integrated and responsible.
Unfortunately, the coronavirus pandemic has stopped the implementation of the programme. However, my experience so far for the DIALLS programme is very positive. The children were impressed with the material, because in itself it is a different approach to knowledge. Therefore, they saw it as something new, as something different from what traditional schooling offers them and they embraced it with enthusiasm and love. The availability of ready-made materials, which in addition to wordless picturebooks and short films, included ready-made lesson plans for each of them, was, of course, a very positive thing for me; Cypriot pre-school education is perhaps the only grade that has no access to such material from the Pedagogical Institute, something that is becoming imperative nowadays with the need for distance learning.
Getting in touch with another kindergarten from another city in our country was also an interesting experience. The exchange of views and discussions with the other teacher before, during and after the implementation of the lesson plan was very helpful in clarifying the goals and activities.
This experience was also very enjoyable for the children who were eagerly awaiting the information of their peers and to see the photo they would send each time. They saw that students from another school either had the same viewpoints or viewed the subject from a different perspective, which they ”accepted” and discussed, which always added something to their own knowledge.
The wordless picturebooks and short films used for the programme give children the opportunity to develop their observation, to draw their own conclusions, to cultivate their critical thinking and imagination. Talking to them about the material, they reproduce attitudes and stereotypes, which we have inadvertently passed on to them, either as teachers or as parents, acting as role models for them. At the same time, they ponder and revise them by adopting a different way of life, a way of life that is characterized by a cultural pluralism and acceptance of the different. The DIALLS material enables teachers to teach life values and to raise their students’ awareness of contemporary issues arising from the rapid evolution of our society: diversity of cultures, cultural expression and cultural heritage of all peoples, social exclusion and social exclusion, the well-being of the whole, the gross neglect of the environment, human rights abuses, school bullying.
The lesson plans that accompany the books have clear and specific goals and are accompanied by activities that serve and assist in their implementation. The goals of both Dialogue and Argumentation as well as Cultural Learning are communicated to the children at the beginning of each lesson, a practice that motivates students, makes them more focused and pushes them to strive to achieve their goals. The achievement of goals is achieved through image observation, open-ended questions, discussions on the subject dealt with each time, and role-playing games. The activities included in the lesson plans invite the children to observe and share their thoughts and opinions on what they are observing, to reflect on various concepts as well as on the actions and feelings of the characters or to guess them, to put themselves in their place, to make predictions about the characters or the plot.
The lessons are accompanied by activities that act as assessment tools in the hands of the teacher such as:
- Graduated assessment scales adapted to each age, in which children circle the face that reflects how much they have learned.
- Green, red and yellow cards to vote on whether they agree, disagree or have a neutral opinion on a statement related to the goal, at the beginning and end of the lesson.
- Tabs with the words ”Agree” and ”Disagree” to indicate their initial response to the topic of discussion by placing the tab with their name below them, where they can finally move it if their view has changed.
- Reflective questions at the end of the lesson
- Role-plays that highlight the extent to which the goal is achieved through group discussions of children.
- Entry and exit cards, in which children draw what a specific concept means to them at the beginning of the lesson and respectively at the end.
After applying nine of the fifteen lessons in the programme, I can say with certainty that I have noticed many changes in the way my young students discuss and present their arguments. They learned to justify their point of view with appropriate words and using evidence, they got the right attitude of a good listener using the discussion rules we made and illustrated from the first lesson and had as a reference point in all the lessons throughout the year.
They also learned to build on ideas that have been expressed by others using specific phrases. In addition, synchronous communication with other classes helped children to understand other points of view and to find correlations with the ideas of others, therefore enriching their own. Finally, they have learned a great deal about expressing and sharing their ideas in an acceptable way, using specific words and phrases with respect and without imposing on others what they consider to be correct. In conclusion, the teaching of the themes of Cultural Literacy contributes to the achievement of the objectives of Dialogue and Argumentation, since through the understanding of the cultural heritage, perceptions and values of others children learn dialogue skills and abilities.
Evi Isaac
Kindergarten teacher
A Paralimni Kindergarten